ROLNICTWO DLA ABSOLWENTÓW KIERUNKÓW NIEROLNICZYCH

AGROBIZNES | EKONOMIKA ROLNICTWA | MARKETING ARTYKUŁÓW ROLNYCH

Studia Podyplomowe
weekendowe

| REKRUTACJA TRWA

Czesne:   

4 000 zł (przy wpłacie semestralnej 2 x 2 000 zł)
Promocja: 3 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

Okres nauki: 2 semestry 
Tryb: zaoczny, weekendowy

| BIURO REKRUTACJI

Wyższa Szkoła Zarządzania Personelem
ul. Hirszfelda 11
02-776 Warszawa
 
e-mail: rekrutacja@wszp.edu.pl
tel: 601 332 277 lub 509 932 622
 
Biuro Obsługi Studenta i Kandydata
od wtorku do czwartku: 10:00-14:00
(przed wizytą prosimy o telefoniczne potwierdzenie)

CEL STUDIÓW

Studenci zapoznają się z funkcjonowanie rynku rolnego, zarządzaniem przedsiębiorstwem oraz prowadzeniem działalności agroturystycznej. Ważną część programu studiów stanowią zagadnienia dotyczące funkcjonowania rynku rolnego w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz nowych kierunków w produkcji rolniczej, ogrodniczej, uprawy roślin i roli oraz rolnictwo ekologiczne. Zajęcia odbywają poprzez platformę internetowa on-line, w czasie dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych. Prowadzone są w formie wykładów i ćwiczeń przez doświadczonych nauczycieli akademickich.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, poświadczone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych, pozwalające na zakup ziemi oraz ubieganie się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo.

Program obejmuje również zagadnienia związane z funkcjonowaniem rynków rolnych, ekonomiką i organizacją produkcji rolniczej, marketingiem artykułów rolnych, zarządzaniem agrofirmą, uwarunkowaniami rozwoju biogospodarki, oraz funkcjonowania sektora agro, jako subsytemu gospodarki narodowej. Absolwent po ukończeniu studiów podyplomowych nie tylko uzyska kwalifikacje rolnicze niezbędne przy podejmowaniu i rozwijaniu działalności rolniczej, ale również wiedzę, umiejętności i kompetencje przydatne do pracy w przemyśle rolno-spożywczym, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem bio-surowcami i bio-produktami żywnościowymi oraz energetycznymi, firmach agrokonsultingowych, pozarządowych stowarzyszeniach na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa, a także w administracji rządowej i samorządowej oraz unijnych agencjach płatniczych.

ADRESACI

Studia przeznaczone są dla absolwentów nierolniczych kierunków szkół wyższych (I lub II stopnia). Absolwenci studiów podyplomowych uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego. Program studiów obejmuje zagadnienia związane z projektowaniem i realizacją efektywnych rolniczo, ekonomicznie i energetycznie agro- i zootechnologii, funkcjonowaniem rynków rolnych, ekonomiką i organizacją produkcji rolniczej, marketingiem artykułów rolnych, zarządzaniem agrofirmą, uwarunkowaniami rozwoju biogospodarki, oraz funkcjonowania sektora agro, jako subsytemu gospodarki narodowej. Absolwent po ukończeniu studiów podyplomowych nie tylko uzyska kwalifikacje rolnicze niezbędne przy podejmowaniu i rozwijaniu działalności rolniczej, ale również wiedzę, umiejętności i kompetencje przydane do pracy w przemyśle rolno-spożywczym, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem bio-surowcami i bio-produktami żywnościowymi oraz energetycznymi, firmach agrokonsultingowych, pozarządowych stowarzyszeniach na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa, a także w administracji rządowej i samorządowej oraz unijnych agencjach płatniczych.

ABSOLWENCI

Absolwenci studiów mogą pracować m.in. w:

  • administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem
  • specjalistycznych gospodarstwach rolnych lub we własnym gospodarstwie rolnym
  • instytucjach naukowo-badawczych
  • przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem produktów roślinnych

ABSOLWENCI OTRZYMUJĄ

Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 27 stycznia 2012 roku (Dz.U.2012.0.109) oraz Obwieszczeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2018 r. (§ 5.1 pkt 3 § 5.2).  

Kwalifikacje rolnicze są warunkiem koniecznym do utworzenia gospodarstwa indywidualnego w drodze nabycia nieruchomości rolnej oraz głównym kryterium dostępu do środków finansowych z pomocy krajowej i unijnej na utworzenie oraz rozwój gospodarstwa rolnego. Program studiów obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślinnej i zwierzęcej, paszoznawstwem, integrowaną ochroną roślin, rolą sektora bio- w gospodarce narodowej (bioekonomia/ biogospodarka), funkcjonowaniem agrobiznesu w warunkach społecznej gospodarki rynkowej, organizacją rynków rolnych, marketingiem artykułów rolnych, ekonomiką i organizacją rolnictwa, rachunkowością rolniczą oraz zarządzaniem agrofirmą.

WYKŁADOWCY

Zajęcia realizowane są przez wykładowców akademickich, doświadczonych praktyków, ekspertów i specjalistów powyższej branży.

WYMAGANE DOKUMENTY

  • 2 x umowa o naukę (Słuchacz na prośbę otrzymuje jeden podpisany egzemplarz)
  • 1 x wniosek o przyjęcie na studia
  • 1 x oświadczenie RODO
  • 1 x oświadczenie o nauczaniu Online
  • 1 x ksero świadectwa ukończenia studiów licencjackich bądź magisterskich

Uprzejmie prosimy o nieprzesyłanie oryginałów świadectw oraz dyplomów.

REKRUTACJA

Wyższa Szkoła Zarządzania Personelem
ul. Hirszfelda 11
02-776 Warszawa
 
e-mail: rekrutacja@wszp.edu.pl
tel: 601 332 277 lub 509 932 622
 
Biuro Obsługi Studenta i Kandydata
od wtorku do czwartku: 10:00-14:00
(przed wizytą prosimy o telefoniczne potwierdzenie)

Dojazd:
Stacja metra IMIELIN
Autobusy: 136, 148, 179, 185, 192, 306, 503, 504, 715

Search